Hav & Natur vid Västergarns hamn
I gränslandet mellan hav och land
Hamnen, piren, lekplatsen, åmynningen upp till Paviken och fina sandstränder på både norr och södersidan gör hamnområdet till ett populärt bad, natur och fritidsområde.

Här samsas flanörer, båtfolk, bodägare, badare, fiskare och fågelskådare med djur och natur i en harmonisk och trivsam symbios.

- Det är vackert -

Bada vid Västergarns hamn

Piren

Södra (stora) piren har två stadiga badstegar som gör det lätt för de flesta att ta sig ner i och upp ur vattnet. På pirens utsida är djupet normalt mellan 1,5-2 meter vilket gör att "hoppa från piren" är en populär sommaraktivitet. Man bör dock iaktta stor försiktighet när man hoppar från piren, på insidan av piren är det inte ovanligt att vattendjupet är så lågt som 0,5 meter och sanddyner på botten kan röra på sig från en dag till en annan.

Var försiktiga när ni badar från piren!
Hoppa aldrig från piren utan att först noga kontrollera att vattnet där ni hoppar är tillräckligt djupt för att det skall vara säkert. Det är ofta uppåt 2 meter djupt på ena sidan av piren och bara 50 cm djupt på den andra sidan.

Södra stranden med Karlsöarna vid horisonten

Sandstranden söder om hamnen städas regelbundet under sommaren (tisdagar kl. 18) av lokalbefolkningen och hjälpsamma besökare (alla hjälps åt). Här finns det gott om plats för den som vill sola och bada på stranden. Ovanför stranden finns en grillplats och en fin lekplats för barnen med gungor, gunghästar och vippbräda.

Norra stranden

Stranden på norra sidan av hamnen är väldigt långgrund, här kan man vada ut nära 100 meter och fortfarande bottna. En perfekt strand för diverse vattenlekar såsom hopp och surf i vågorna, kasta boll eller frisbee, lära sig kite- eller wind-surfing mm.

Norra (lilla) piren har även en seniorvänlig stadig badstege som leder ner i det grunda vattnet på norra stranden.

Under häckningstiden bör man vara lite vaksam och ta extra hänsyn när man vistas på norra stranden för att inte störa häckande fåglar.
Enligt Region Gotlands ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR REGION GOTLAND får hundar inte vistas på Västergarns badplats under tiden 1 maj - 30 september.

Fågelskådning vid Västergarns hamn
Hamnen och framför allt strandområdet norr om hamnen där ån från Paviken flyter ut är mycket populärt bland fågelskådare. Här finns ett rikt fågelliv och det är inte ovanligt att en och annan riktigt sällsynt art dyker upp.

Även om du inte är en inbiten fågelskådare så är det svårt att inte fascineras av den kakafoni av fåglar som finns här, stanna upp, se och lyssna.

För allas trivsel

Håll rent på stranden och i naturen

Att det är rent och städat på stranden och i naturen är en förutsättning för att det skall vara trevligt att vistas där. Alla besökare ombedes därför att vara extra noga med att ta med er alla era saker, och allt ert skräp, när ni lämnar området.

Respektera privat egendom

Alla båtar i hamnen är privat egendom. Det är förbjudet att beträda båtarna utan båtägarens tillåtelse.Stöd oss!

Alla medel vi får in går oavkortat till att sköta om hamnen, parkeringen, stranden, gräsklippning och allt annat som behövs för att göra det trivsamt att vistas i området.

Om Föreningen

Kontakt

Cookies