Hamnen i Västergarn
Den nuvarande hamnen i Västergarn började ursprungligen byggas i början av 1930-talet och invigdes officiellt 27-28 Juli 1935. Innan dess lade båtarna till direkt på stranden ett par stenkast söder om hamnen vid Valbyte. Hamnen innebar en ny epok för fiskenäringen i Västergarn eftersom man nu kunde börja använda stora fiskebåtar som kunde lägga till på ett säkert sätt vid en ordentlig kaj.

Fisket var som störst under 40-talet då det bl.a. anlades ett salteri i ladan vid hamnen, där arbetade under en period flera personer med att bereda fångsten.

Med åren har hamnen blivit allt grundare och djupet idag ligger mellan 0,5-1,5 meter. Därför lämpar sig hamnen idag bäst för småbåtar som inte är alltför djupgående. Yrkesfisket i hamnen är sedan många år helt nedlagt, men är man uppe tidigt på morgonen kan man fortfarande beskåda fritidsfiskare i lite mindre båtar komma in med garnen fulla av färsk fisk.

Sammanlagt har hamnen idag 80 båtplatser varav 20 bojplatser, 20 Y-bommar, 20 bryggplatser och 20 Träibat-platser.

Kulturföreningen Träibatn har sina vackra gotländska en-, två- och tremänningar förtöjda längs med den södra piren vilket tillsammans med doften av tjära insveper hamnen i en vacker och historisk atmosfär.

Hyr båtplats i Västergarns hamn
Vill du hyra båtplats i hamnen skall du kontakta hamnfogde Christer Winzell eller skicka in en intresseförfrågan via vårt kontaktformulär.

Priserna är som följer:
• Y-bom 1250:- per år.
• Övriga platser 650:- per år.

Bankgiro: 5267-6699

Om Föreningen

Kontakt

Cookies